Bergen

18.06.2016 22:38

Původně jsme návštěvu druhého největšího města v Norsku neměli vůbec v plánu. Ale potřebovali jsme trošku upravit program kvůli počasí. Parkování v samotném Bergenu není vůbec jednoduché. Mají tady podobně jako v Praze systém zón a karavan, který měří víc než 7 metrů se na běžné parkovací místo pro osobák prostě nevejde. V centru jsou v podstatě jen parkovací domy a v těch bychom měli problém s výškou. Zkoušíme jich pár obvolat, ale odpověď je vždycky stejná, jen auta do 2 m výšky. Naštěstí jsme našli jedno odstavné parkoviště přímo určené pro karavany. Sice to není úplně v centru, ale kousek je zastávka šaliny, která nás tam sveze.  

Lístky se dají koupit v automatu na každé zastávce, platit se dá i platební kartou, když nemáte drobné. Hotovost se tady obecně moc nenosí… Kupujeme dva lístky, cena skoro jako v Praze. 36 korun na 90 minut. Ňoků. Takže krát tři…

Za chvíli už vystupujeme kousek od hlavního náměstí. Odtud je to jen kousek do přístavu a na rybí trh.

Je poznat, že už tady hodně cílí na turisty. Prodejci vyvolávají v angličtině a kromě ryb, kaviáru a ostatních mořských příšer se tady prodává všechno možné. Jeden prodejce nás dokonce překvapí několika českými slovíčky – ahoj, los, sob, velyb (velryba). Jedná se totiž o druhy prodávaných salámků.

Hned vedle rybího trhu leží slavná hanzovní čtvrť Bryggen, staré dřevěné domky původně německých obchodníků. Teď už jsou v nich hlavně obchody, sem tam nějaké muzeum nebo restaurace.

Z jednoho se line neuvěřitelná vůně. Pekárna… Je čas na svačinku, tak jdeme na něco sladkého a na denní dávku kofeinu.

Ještě chvíli se procházíme po městě a pak už je čas vrátit se k autu. Musíme se zase poposunout k dalšímu plánovanému cíli.

Už to začíná být trochu nuda. Každý večer se z auta díváme na nějaký vodopád. Kecám, nuda to není a nikdy nebude :-)

 

Komentáře

Pozdrav

Iva+Honza | 20.06.2016

Zdravíme seveřany a děkujeme za hezké reportáže! Přejeme šťastnou cestu na jih a těšíme se na viděnou.

Přidat nový příspěvek