Cestou necestou

11.02.2015 23:43

Po další studené noci nás čekal dlouhý přesun na západní pobřeží k ledovci Fox. Celkem jsme měli před sebou asi 400km, což je na zdejších téměř neustále se klikatících cestách opravdu zážitek. A to jak pro řidiče, který se opravdu nenudí a neustále kroutí volantem, tak pro spolujezdce, který neustále kroutí krkem a pozoruje krásy zdejší přírody. Abychom v autě nevyseděli důlek, našli jsme po cestě pár věcí, co stojí za to vidět. Protože pozorování lachtaní kolonie z kajaku bylo tak trochu fiasko a ani Kevin to nemohl zachránit, naše první zastávka směřovala za dalšími lachtany. Tentokrát to bylo o něco menší fiasko, kolonie čítala celých 7 kusů. Nutno říct, že mezi kameny bylo obtížné zvířata identifikovat, pokud se aspoň trochu nehýbala, takže očekávané desítky až stovky kusů se tam klidně mohly skrývat. :-)

Vypadalo to skoro jako v ZOO, jenom byl ten výběh tak nějak větší a neohraničený. Až nás necvičení lachtani přestali svými válecími kousky bavit, popojeli jsme dál.

Druhou zastávkou byly takzvané "lívancové skály". Říká se jim tak pro jejich netypický vzhled. Jejich struktura opravu připomíná lívance poskládané na sobě. V době nejvyššího přílivu pronikají vlny labyrintem skal a rozprskávají se všude kolem. My jsme tam byli zhruba v polovině času mezi přílivem a odlivem a i tak to stálo za to. Za nejvyšší hladiny to musí být pěkná sprška.

Na naší cestě nás čekala ještě jedna technická zastávka. Ve městě Greymouth jsme potřebovali doplnit zásoby, protože to byla poslední výspa civilizace na několik set příštích kilometrů. Jak už jsme zmiňovali, na Jižním ostrově není mobilní signál žádná samozřejmost. Proto jsme využili příležitosti a na parkovišti před supermarketem nahráli další články na blog, vyřídili pracovní maily (někteří) a zkontrolovali předpověď počasí na další dny.

Pak už jsme vyrazili na poslední úsek dnešního přejezdu. Díky novým a novým scenériím jako z televizního dokumentu jsme se ani chvilku nenudili.

Kolem osmé večerní hodiny jsme v pořádku zakotvili v přístavu pro karavany kousek od zmiňovaného ledovce. Po pár večerech mimo civilizaci jsme opět využili příležitost a doplnili šťávu do všech přístrojů naší mobilní redakce. :-)

Zítřejší předpověď slibuje opět nebe bez mráčku, tak už se těšíme na plánovaný výlet k ledovci. Tímto se pro dnešní den loučíme a přejeme hezký zbytek středečního dne, který pro nás pomalu končí...

Komentáře

Nejlepší cestovatelský blog v naší ,,famílii" :D

Janča :) | 11.02.2015

mamka mi konečně přeposlala adresu a tak sem si až dnes mohla pročíst co všechno na tom ,,druhém konci světa'' děláte :) a připojuji velikou pochvalu za poutavé popisování kterému nelze nic vytknout :) jsem ráda že si to tam užíváte a závidím vám to sluníčko :D
přeji krásné počasí a bezstarostnou cestu :)

Kam se hrabe Jirka Kolbaba !

mamka z Doloplaz | 11.02.2015

Ahoj děcka, zdravím vás ze školky, konečně padla a já spěchám na váš blog, ostatně jako každý den. Vaše zážitky a barvité líčení vám může závidět i Jirka Kolbaba. Tak si užívejte a zase se s námi podělte :-).

Přidat nový příspěvek