Den tunelů a vodopádů

17.06.2016 22:30

Jsme jedenáctý den na cestě. Hrozně to letí. Kilometry postupně přibývají, dnes jsme překonali hranici 3.000. Za dnešní den samotný jsme si připsali dalších asi 260km. Na tom by nebylo samo o sobě nic zajímavého. Ale když k tomu dodáme, že více než 60 z nich jsme dnes strávili pod zemí, možná si uděláte představu, jak to ve zdejších horách vypadá.

Ráno jsme začali pěkně od podlahy. Jen pár kilometrů od našeho provizorního nocležiště vede nejdelší silniční tunel na světě. Takzvaný Laerdálský tunel, který spojuje města Laerdal a Aurland, měří těžko uvěřitelných 24.509 metrů.

Jeho konstrukce počítá i se stresem, který u řidičů vyvolává stísněný prostor a umělé osvětlení. Proto jsou po jeho délce vybudovány tři tunelové kapsy (v každé čtvrtině tunelu), které mají řidiče aspoň trochu rozptýlit.

Jen kousek za Laerdálským tunelem následuje Gudvangský tunel s 11.428 metry a podobně to pokračuje i dále, jen ty délky se zkracují na 5-6km… Užíváme si každé chvíle na denním světle, i když je dnes zataženo a sem tam zaprší.

Další atrakcí na dnešní cestě jsou vodopády. Původně jsme jich měli v plánu objet víc, ale vzhledem k tomu, že je tady snad největší koncentrace vodopádů na kilometr cesty, redukujeme jejich počet na dva.

Prvními v pořadí jsou Tvindefossen. Kaskáda o celkové výšce asi 150 metrů hučí hned vedle hlavní cesty. Norové už u ní stihli vybudovat kemp a prodejnu suvenýrů.

Tím druhým cíleně navštíveným vodopádem je Steinsdalsfossen. Na výšku má sice „jen“ 50 metrů, ale díky skalnímu převisu se za ním dá projít.

Komentáře

Pozdravy z Jindřichova Hradce

Kubáti | 19.06.2016

Ahoj Gregorovci, zdravíme z Hradce a děkujeme za krásné zprávy. Strávili jsme s vámi hezké chvilky a budeme se těšit opět na viděnou. Šťastnou cestu přejí Kubáti :-)

Tunely

Táta. | 18.06.2016

Ty tunely to je mazec. MamInka by to asi těžko snášela. Každý den ráno se těšíme na Vaše zážitky a krásné fotky. Je to perfektní. Pohodové další kilometry přejí T a M G.

Přidat nový příspěvek