Kazatelna

19.06.2016 23:16

Jak už to tak u nás bývá, ke konci dovolené si vždycky připravíme nějakou tu třešinku na dortu. V Norsku padla nakonec volba na Preikestolen. Do češtiny se to dá volně přeložit jako kazatelna. Jde o kvádrovitý skalní blok, který vystupuje z kolmé stěny nad Lysefjordem. Má rozměry 25x25 metrů a tyčí se ve výšce 604 metrů nad hladinou.

Po cestě si ještě neplánovaně odbudeme denní dávku vodopádů a pak už spěcháme směr Stavanger.

Čekají nás čtyři hodiny jízdy na místo a pak ještě dvouhodinový výstup. Ale každou chvíli zastavujeme, protože zdejší příroda je vážně úžasná.

Na parkoviště přijíždíme až před druhou odpoledne. A to nám nakonec zachrání zážitek. Je totiž téměř plno i na záložním parkovišti. Kombinace neděle a hezkého počasí se zdá vražedná. Ale bohužel má v pondělí pršet, takže posunout se to nedá. No nic, vyrážíme.

Cesta stoupá od začátku strmě nahoru. Musíme nabrat 400 výškových metrů na čtyřech kilometrech trasy. Všude okolo nás jsou davy lidí. Desítky, stovky… Naštěstí drtivá většina z nich jde opačným směrem. Když se jejich počet nesnižuje ani po hodině chůze, říkáme si, jak se tam všichni mohli vejít. A taky máme obavu, kolik jich tam ještě zbylo.

Jak se naštěstí ukázalo, obavy jsme měli zbytečně. Sami nahoře sice nejsme, ale to jsme ani nepředpokládali. Množství lidí je nakonec docela snesitelné.

Vyhlašuju soutěž „najdi si mou Alču“ na fotce. Aby to nebylo moc těžké, dám vám radši malou nápovědu.

Za odměnu si každý vychutnáváme ještě studeného radlera, které s sebou celou dobu nesu. Pak ještě jedna společná a můžeme vyklidit pole dalším bláznům…

 

 

Komentáře

Kjerag

Preiby | 20.06.2016

Chystate se jeste na Kjerag?

Re: Kjerag

Alča | 20.06.2016

To budeme muset stihnout někdy příště. :) Dneska leje jako z konve a zítra se chceme ještě pokusit chytit nějakou rybu. Pak už bohužel odplouváme. :(

Přidat nový příspěvek